Matka alkoi laittamalla pöytä koreaksi ja kuuntelemalla soulia.


Kuusi päivää, kuusi yötä. Riippuen tarkasteltavasta asiasta voi kyseinen tarkoittaa joko pitkää tai lyhyttä ajanjaksoa. Tässä tapauksessa puhutaan projektin excursiokansan Soulissa vietetystä ajasta, ja vaikka suurkaupungin ihmettelyyn voisi käyttää lukemattomia määriä aikaa puhumattakaan koko maan kulttuuriin tutustumiseen, ehdittiin kaupunkivierailun aikana nähdä jos jonkinlaista.

Retki kohti Aasia alkoi räntäisessä Suomessa 27.12. heti tapaninpäivän jälkeen. Helsinki-Vantaa kutsui ja iltapäivällä seurue alkoi kasaantua yhdeksi poppooksi lentokentän antimien ääreen. Innon ja odotuksen määrä näkyi matkalaisten kasvoilta ja ensimmäiset askeleet kohti tiiviin joukon syntymistä alkoivat. Itse lento nytkähti liikkeelle viiden jälkeen ja siirtymä monille täysin kokemattomaan maailmaan alkoi.

Paikallista aikaa aamuyhdeksältä seurue saapui Souliin. Yö lentokoneessa oli sujunut rauhallisesti, mutta levon määrä oli jäänyt paikoin erittäinkin heikoksi. Muutama ei saanut ummistettua silmiä nimeksikään ja väsymys suorastaan paistoi ihmisten kasvoilta. Väsymykselle ei annettu kuitenkaan periksi, vaan aikaeroa lähettiin painimaan suoraan pois valvomalla iltaan asti ja nukkumalla runsaat ensiyön unet. Ensimmäisen päivän aikana kuitenkin oltiin jo keretty tutustua kaupungin yleisilmeeseen, sekä pienellä osin myös liiketoiminnan järjestymiseen Koreassa.

Ensimmäinen varsinainen päivä alkoi reippailulla Bukhansan –vuorella. Vuori on aivan kaupungin kupeessa, ja vaikka vuoreksi ei huippu noin 840 metrin korkeudella mikään ennätysvuori ole, tarjosi se valtavan huikean reippailukokemuksen, joka vielä pienessä jetlagissa osui aivan nappiin. Lisäksi huipulta oli hulppea näkymä kaupunkiin. Pienoisena yllätystekijänä toimi myös odotettua kylmempi reilun kymmenen asteen pakkanen. Reippailujen jälkeen vietettiin pientä yhteishenkeä kasvattavaa virkistäytymistä tutustumalla Korean karaoketarjontaan.

Jetlagien väistyttyä kerettiin Koreassa tutustua maassa vallitsevaan yritystoimintaan. Yritysvierailujen aikana oppia tuli paljon mm. työkulttuurista ja start-up toiminnasta ja -kentästä Koreassa. Kävimme vierailemassa muun muassa Cargotecin tehtaalla reilun tunnin junamatkan päässä ja Googlen start-up kampuksella. Harmiksemme täysin paikallisiin toimijoihin oli ollut hankalaa saada yhteyttä, eikä tämän vuoksi suoraa kosketusta sinne saatu. 

Kulttuurillisesta puolesta sisältöä tuli tekemällä laajempi kävelykierros kaupungissa, jonka ohessa vierailtiin jos jonkinlaisessa temppelissä katsomassa vahdinvaihtoseremoniaa ja ihmeteltiin vanhaa perinteikästä Hanok-kylää, joka oli mitä hienoin. Kulttuurillisesti sisältöä tuli luonnollisesti myös jatkuvasti syödessä mitä kummallisimpia ruokia, ja koimme myös paikallisen kylpylän annista, jonka sisältöön kuului olennaisesti eri lämpöisissä huoneissa makoilu ja mineraalikylvyissä oleskelu. Ihmeteltävää, kuten mainittu, olisi ollut enemmän kuin millään olisi ollut aikaa, mutta sisältö eri osin oli erittäin antoisaa ja loi ymmärrystä siitä, miten toiminta tuolla maailman toisella puolen eroaa meidän arjesta.

Kommentit