Koneoppiminen ja sen haasteet vakuutusalalla

Luentosarja ”Emerging Technologies” tuli viime keskiviikkona päätökseen. Viimeisen luennon aihe keskittyi analytiikkaan ja koneoppimiseen vakuutusalalla. Vierailevana tähtenä oli Barbara D’Ambrogi-Ola, joka on työskennellyt yli 10 vuotta aktuaarina siirryttyään tehtäviin yliopiston tutkimuksesta.
Luennon ensimmäinen kokonaisuus keskittyi yleiskartoitukseen miten vakuutusala toimii, jonka jälkeen siirryttiin analytiikkaan ja koneoppimisen käyttöönottoon. Alussa ihmeteltiin kaikkien paikallaolijoiden voimiin mikä on työeläkeyhtiön päätehtävä - Yksinkertaisuudessaan se on maksaa eläkettä! Barbaran edustama ammattikunta eli aktuaarit (=vakuutusmatematiikko) puolestaan laativat vakuutusteknisiä laskelmia ja selvityksiä varmistaakseen, että kaikki tiedot vakuutuslaskelmissa ovat oikein. Ihmetteletkö mitä tapahtuu, jos ei tiedot ole oikein? Aktuaarien raportointilinja ylettyy itse toimitusjohtajaan asti!
Vakuutusyhtiön johtaminen pohjautuu pitkälti dataan ja sen analysointiin. Mitä paremmin pystytään ennustamaan, sitä parempaa hintaa pystytään tarjoamaan ja niin sitä enemmän myydään. Barbara oli ollut mukana pilottiprojekteissa, joissa otettiin koneoppiminen yhdeksi analytiikan työkaluksi. Nämä pilotit ovat kuitenkin osoittaneet, ettei koneoppiminen sovellu parhaalla tavalla vakuutusyhtiön toimintaan – kaikkia oletuksia vastaan!
Koneoppiminen, tuottaakseen lisäarvoa ongelmaan, vaatii tarpeeksi suuren määrään hyvälaatuista dataa, sekä hyvin määritellyn ja tarpeeksi monimutkaisen lähtöongelman. Vaikka on helppo ajatella, että vakuutusyhtiöllä on rajattomasti data vakuutetuista, Barbara paljasti, että hyödyllisiä datapisteitä tulee vuodessa vain muutama. Lisäksi data on usein puutteellinen ja sen alkukäsittely vaatii reilusti resursseja ennen, kuin se voidaan luovuttaa koneoppivien algoritmien käsiin. Lisäksi aktuaarien on tärkeä ymmärtää millä tavoin ennusteet lasketaan, mikä helposti käy mahdottomaksi, kun kyseessä on koneoppivat algoritmit, joiden toiminnasta tiedetään vain input- sekä output-arvo.
Tämä luento toi meille uuden ja kriittisemmän näkökulman uusista teknologioista, mikä tekee aiheesta vieläkin mielenkiintoisemman.
P.S. Alle 2 viikkoa matkaan, jännittävää!

Kommentit